mag3 hotnews header

Tarkistuslista turvalliseen talviajoon

Julkaistu 29. elokuuta 2023 - 3 minuutti(a) luettu

Ajaminen sään ääri-ilmiöissä on haaste paitsi kuljettajalle myös autolle. Käännyimme pohjoismaalaisen asiantuntijan* puoleen ja kävimme läpi kaiken, mitä sinun tulee tietää, jotta sinä ja autosi olette valmiit lumeen, jäähän ja paukkupakkasiin.

 

mag3 hotnews portrait

   

Arne Sköldén, Michelinin tekninen rengasasiantuntija 

 

Arne Sköldén on ruotsalainen tekninen rengasasiantuntija ja työskennellyt Michelinille 47 vuoden ajan. Juuri häneltä kannattaa kysellä ajamisesta talviolosuhteissa.

Tiedustelimme häneltä, mikä talviajossa on erityistä. – Ajaminen on haastavampaa, koska keli voi muuttua nopeasti: esimerkiksi tunnelin sisällä vallitsevasta kesäkelistä joutuu suoraan ulos jään ja lumen päälle. Vaikka itse olisitkin valmistautunut hyvin, edellä ajava kuljettaja ei välttämättä ole, ja silloin liikenne voi mennä poikki tunneiksi.

 On mahdotonta ennakoida kaikkea, mikä voi mennä metsään: kannattaa silti valmistautua mahdollisimman hyvin. Aloita vaikkapa käymällä läpi Arnen tarkistuslistan. Voit myös ladata sen yhteenvedon!

michelin site blocs texte astuces copie 2

 

Valmistele auto

Arne muistuttaa, että muita vuodenaikoja useammin juuri talvella kohtaa kaikenlaisia odottamattomia ongelmia tien päällä. – Jos pakkanen kiristyy voimakkaasti, varmista, että kuorma-autosi selviää joka tilanteesta hyvän valmistelun ansiosta. Tämä sinun kannattaa tehdä:

·  Tarkista jäähdytysneste, tuulilasinpesuneste ja jäähdytysjärjestelmä.

·  Varmista, että renkaat sopivat keliin ja täyttävät paikallisen lainsäädännön vaatimukset, jotka vaihtelevat maasta toiseen.

·  Seuraa rengaspaineita erittäin tarkasti: pakkanen laskee rengaspaineita, jotka kannattaa tarkistaa useammin kuin kesäkuukausina.

· Aseta turvallisuus aina etusijalle. Arnen neuvo tästä asiasta on erittäin yksiselitteinen: – Ja jos sää todellakin on huono, siirrä lähtöä. Päätös on vaikea, mutta mikään ei ole peruste vaarantaa omaa henkeään tai muiden henkeä.

· Pidä autosi puhtaana talven harmeista. Tarkasta valot ja rekisterikilpi lumen, jään ja lian varalta, sulata tuulilasi mahdollisimman hyvän näkyvyyden takaamiseksi.

· Pese autosi usein ruostetta aiheuttavan tiesuolan kertymisen estämiseksi.

· Joissain maissa ketjujen käyttö on pakollista talvella. Varmista, että osaat asentaa ne – erityisesti pakkasessa. On hyvä harjoitella asentamista etukäteen.

 

michelin site blocs texte astuces2

 

Mukauta ajotapasi

· Muista turvaväli, jotta ehdit reagoida, jos jotain tapahtuu – yleensä edelläsi ajava auto pysähtyy äkkiarvaamatta.

·  Varo mustaa jäätä. – Kun tie on luminen, kaikki pyrkivät ajamaan varovasti. Musta jää on todella vaarallista, koska se on näkymätöntä ja erittäin liukasta. Aina edes tiellä seisominen paikallaan ei onnistu. Varaudu siihen erityisesti silloilla ja silloin, kun ilma pakastuu nopeasti. Pieni vihje: jos vesisumu edellä ajavan auton renkaista lakkaa, tiellä voi olla mustaa jäätä.

·  Hidasta. Muista, että nopeusrajoitukset on asetettu kuiville teille ja hyvälle ajokelille.

·  Aja tasaisesti: tiukat mutkat, nopeat kiihdytykset ja äkäiset jarrutukset vähentävät pitoa. Aja tasaisella nopeudella mutta pysy edelleen turvallisen matkan päässä muista ajoneuvoista.

 

michelin site blocs texte astuces3

 

Muista ottaa nämä autoon

·Hiekkaa ja lapio: – Ne ovat välttämättömät autossa kylmänä vuodenaikana. Jos jäät jumiin jäiselle tielle, pääset pois sieltä hiekan ansiosta.

·  Lämmin talvivaatetus: haalari, päähine, rukkaset, kunnon jalkineet, koko paketti. Suurin vaara talviajossa on, että joudut odottelemaan useita tunteja olosuhteiden paranemista tai tien vapautumista onnettomuuden jälkeen – ja kun auto ei liiku, ohjaamossa voi tulla kylmä.

·  Vettä ja ruokaa, samoja pitkiä odotteluja varten.

·  Polttoainesäiliö koko ajan vähintään puolillaan siltä varalta, että matka on odotettua pitempi.

·  Taskulamppu ja huomioliivi.

 

michelin site blocs texte astuces4

 

Valmistele itsesi

·  Vaali hyvää kuntoa. Istuminen ohjauspyörän takana tuntikausia on kuormittavaa: kehosi on oltava fyysisesti kunnossa. – Yleinen kävelysuositus 10 000 askelta päivässä koskee myös kuorma-autonkuljettajia. Näin pidät kroppasi kunnossa ja aivosi valppaina, mikä on erityisen tärkeää talvikelillä.

·  Pidä usein taukoja: väsyneenä reaktioaikasi pitenee. Tämä pätee ympäri vuoden, mutta talviajo rasittaa enemmän, jolloin tauot ovat tarpeen.

 

Lähteet

* Haastattelu tehty perjantai 30. heinäkuu 2021.

 

 

   

mag3 hotnews highlight


Kestävää turvallisuutta ja liikkuvuutta, myös hankalissa talviolosuhteissa

MICHELIN X MULTI GRIP -rengas on täydellinen ratkaisu, joka varmistaa optimaalisen turvallisuuden hankalissa talviolosuhteissa. Siinä poikkeuksellinen kilometritulos ennen vaihtoa yhdistyy entistä pitempään käyttöikään (jopa 10 % suurempi kilometritulos eturenkailla), erinomaiseen talvipitoon lumella ja jäällä kuluneenakin sekä hyvään märkäpitoon myös renkaan elinkaaren toisessa puoliskossa, koska sen märkäpito on varmaa aina viimeisiin millimetreihin saakka. Lisäksi MICHELIN X MULTI Gripin kulutuspinta voidaan uusia ja rengas voidaan pinnoittaa.

 

 

Tarkistuslistasi hankaliin talviolosuhteisiin valmistautumista varten:

 

 

memo winter conditions checklist fi

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+