truckers health header origine

Miten kuljetusalalla huolehditaan omien työntekijöiden terveydestä ja hyvinvoinnista? Ranskalainen kuljetusliike STTI kertoo, miten se hoitaa asian

Julkaistu 31. maaliskuuta 2022 - 7 minuutti(a) luettu

Eurooppalaiset pitkän matkan kuljetusliikkeen sidosryhmät eivät odottaneet koronapandemiaa kiinnostuakseen työntekijöidensä terveydestä ja kannustaessaan näitä liikkumaan.

Viemme sinut Troyes’n kaupungin lähiseuduille Koillis-Ranskaan, jossa keskustelemme STTI Transport in kanssa. Perheyritys on perustettu 1972 ja henkilöstöä sillä on 120. Joka vuosi vuodesta 2009 alkaen kuljetusliikkeen työntekijät ovat osallistuneet Troyes’n yritysten puolimaratonille. Keskustelukumppanimme on Raphaël Rota, yhtiön perustajan 44-vuotias poika, joka toimii teknisenä johtajana**.

 

Kuuntele podcast:

health portrait

Raphaël Rota*, STTI Transportin tekninen johtaja

5 helppoa harjoitetta ohjaamossa tehtäviksi

fi exercises


Terveys ja kuntoilu kaikkien tämän kuljetusliikkeen työntekijöiden prioriteeteiksi

”Muistakaa pyytää joulupukilta hyvät juoksukengät, niin ehditte treenata puolimaratonille toukokuuksi!” Raphaël Rota virnistää hallinto-osaston uusille työntekijöille.

Terveys ylipäätään ja urheilu erityisesti ovat kuljetusliikkeen huomion kohteena.

Kaikki alkaa siitä, kun vasta työnsä aloittaneille annetaan johdanto-opas, jossa esitellään päivittäisiä vinkkejä ja parhaita käytäntöjä hyvässä kunnossa pysymiseen.

Raphaël kertoo nopeasti kaiken tarvittavan Troyes’n kaupungin yritysten puolimaratonista ja kannustaa työntekijöitä osallistumaan. ”Osa tulee valmiiksi urheiluasuissa. STTI:n joukkueen osallistuminen kilpailuun on hyvä keino käynnistää keskustelu ja tutustua toisiin.” 
 

”Treenaaminen puolimaratonia varten tarjoaa tilaisuuden keskustella ruokailutavoista. Osallistujien juoksuharrastus toimii kannusteena erilaiselle ruokavaliolle.

Raphaël Rota*, STTI:n tekninen johtaja 


Hyvinvointi ja terveys kuljetusalalla 

Polku on viitoitettu: STTI:llä kaikkia työntekijöitä kannustetaan harrastamaan jotain liikuntaa oman hyvinvointinsa vuoksi. ”Lähestymistapamme perustuu siihen, että osallistumme liikuntatapahtumaan rennoissa ja ystävällismielisissä tunnelmissa. Tulokset ovat toissijaisia,” Raphaël muistuttaa. ”Emme olleet alun perin mitään juoksijoita, mutta vähitellen otimme asian haltuun. Itse en juossut ensimmäisellä osallistumiskerrallamme. Valvoin tapahtumaa ja otin valokuvia. Kiinnostuin kuitenkin kovasti ja liityin seuraavana vuonna joukkueeseemme.”

Osallistujat aloittavat vuosittaisen valmentautumisensa (sikäli kuin koronaepidemia ei sitä estä) ruokatunnilla noin kuukautta ennen kisaa. ”Osa treenaa kyllä koko vuoden ja on liittynyt urheiluseuroihin juostuaan yritysten puolimaratonin. Toisaalta oikeat juoksijat, kuten Pierrick, ovat aina juosseet", Raphaël lisää työtoverilleen, joka istuu vastapäätä. Pierrick nauraa ja nyökyttelee.

Tämä vuotuinen tapahtuma kerää yhteen parikymmentä henkeä yrityksen eri osastoilta, mutta terveys on STTI:llä muutenkin keskiössä terveellisten elintapojen ja ruokavalion muodossa.

”Treenaaminen puolimaratonia varten tarjoaa tilaisuuden keskustella ruokailutavoista. Osallistujien juoksuharrastus toimii kannusteena erilaiselle ruokavaliolle. Muille muistutamme, että terveellisyys tarkoittaa ylensyönnin välttämistä, tasapainoista ruokavaliota, liikkumista ja sen sellaista.” 

Kuorma-autonkuljettajien tasapainoinen ruokavalio sisältää hedelmä- ja vihanneskoreja. 

Koska toiminta kertoo enemmän kuin sanat, Raphaël kutsuu meidät mukanaan ulos.

Siellä onkin yllätys! Aivan yhtiön toimitiloja vastapäätä on puutarha, jossa on kolme kasvihuonetta, hedelmäpuita ja kanala. ”Halusimme kolme vuotta sitten ryhtyä tukemaan työntekijöitämme terveellisen ruokavalion omaksumisessa, ja veljeni Cyril Rota*** keksi perustaa tämän luomuviljelyyn perustuvan puutarhan, jota puutarhurimme Mickaël hoitaa. Kasvihuoneissa käytetään lähestymistapana permakulttuuria, ja viikoittain valmistuvat noin 50 kg hedelmiä ja vihanneksia toimitetaan korijakeluna yksinomaan omille työntekijöillemme.”

Korit tulevat myyntiin perjantaisin, joten ajoiltaan palaavat kuljettajat voivat hyödyntää niitä viikonlopuksi. 

 

”Nukkuminen on elintärkeää terveydelle! Jokainen tietää, että hyvin nukkuneena onnistuu paremmin hillitsemään ruokahaluaan ja pysyy paremmin kunnossa.”

Raphaël Rota*, STTI:n tekninen johtaja 


Kuorma-autoissamme on kaikissa pienet jääkaapit. 

Toisessa aloitteessa, jolla pyritään välttämään epäterveellisiä ruokailutapoja, STTI:n työntekijöillä on käytettävissään työpaikalla oikea keittiö, jossa on keittolevyt.

Myös kuorma-autoissa on pienet jääkaapit ja ilmastointi myös öisin. ”Voin vakuuttaa, että jääkaapit olivat erityisessä suosiossa viime vuonna pandemian aikana,” Raphaël lisää. ”Yöaikainen ilmastointi tarkoittaa, että kuljettajamme, jotka toimittavat säännöllisesti uima-altaita Etelä-Ranskaan, jossa lämpötilat nousevat kesäisin, saavat nukuttua hyvin. Nukkuminenhan on elintärkeää terveydelle! Jokainen tietää, että hyvin nukkuneena onnistuu paremmin hillitsemään ruokahaluaan ja pysyy paremmin kunnossa.”

Matkallamme Raphaëlin toimistoon kuljemme korjaamon ohi, jossa on huippuluokan kahvikone kunniapaikalla. ”Ai niin, se oli palkinto! Heitin kaksi vuotta sitten asentajille haasteen, että jos he lopettavat tupakoinnin, asennutan kahvikoneen korjaamoon.” Kuten näet, STTI:llä hyödynnetään kaikki tilaisuudet, joilla autetaan työntekijöitä huolehtimaan terveydestään! 

 

LÄHTEET

* Raphaël Rotan haastattelu 5.11.2021.
** Tekninen johtaja 31.12.2021 saakka.
*** Cyril Rota, STTI Transportin toimitusjohtaja. 

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+