mag3 roadstories header

Renkaiden kustomointi: tärkeitä valintoja

Julkaistu 17. lokakuuta 2021 - 6 minuutti(a) luettu

Ei ole mikään salaisuus, että renkaat on sovitettava teknisiltä ominaisuuksiltaan kuorma-autosi erityispiirteisiin. Tämä jättää hieman tilaa myös ulkonäön tuunaamiselle – kunhan se ei vaikuta turvallisuuteen ja suorituskykyyn. Pyysimme Michelinin tuotekehitystiimin johtajana 20 vuoden kokemuksella toiminutta Fabien Marlier’ta kertomaan meille kuorma-autonrenkaiden kustomoinnin tärkeistä valinnoista

 

Kuuntele podcast:

mag3 roadstories portrait

  

Fabien Marlier - Michelinin tuotekehitystiimin vetäjä

 

Valot, verhot, äänijärjestelmät, maalaukset... Kun kustomoit autoasi, päämääränä ovat mukavuus ja näyttävyys. Ulkonäöllä on merkitystä myös vanteiden päälle asennettaville renkaille! Tiesitkö muuten, että Michelinillä on oma muotoilutiimi, joka kehittää renkaiden ulkonäköä vastaamaan niiden käyttökohteita?
 
Kuorma-autoala on markkinana hyvin järkiperäinen: kuljettajat ja kuljetusliikkeiden omistajat pyrkivät ennen kaikkea suorituskykyyn ja kustannustehokkuuteen. Silti osa heistä nauttii autojen muokkaamisesta muista erottuviksi – pelkästään omaksi ilokseen. – Asiakkailla on hyvin erikokoisia renkaita, joiden suorituskyky ja vaatimustaso vaihtelevat vierintävastuksen ja polttoaineenkulutuksen suhteen. Renkaiden mitat vaikuttavat samalla myös auton ulkonäköön! Kunhan muistetaan, että renkaiden ensisijaisena valintaperusteena on oltava käyttötarkoitus, ajomatkojen pituus, ajoneuvon tekniset tiedot ja tietysti myös standardit ja säädökset... (Fabien)
 
Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että renkaita valittaessa mikä tahansa henkilökohtainen tekijä, joka vaikuttaa valintaan, voi olla kustomointia. Temppu on siinä, että löydetään hyvä tasapaino suorituskyvyn ja ulkonäön välille, kuten Fabien sanoo, jotta prioriteetit pysyvät oikeina. Hänelle kyse on hienosäädöstä.

 

Leveiden renkaiden vankka vaikutelma


Olet varmasti huomannut, että leveät renkaat ovat kuorma-autoissa suosittuja niiden ”miehekkään” ulkonäön ansiosta. Ne kehitettiin alun perin perävaunuihin, mutta 1990-luvulla kuljettajat ryhtyivät käyttämään niitä myös eturenkaina. – Turvallisuuden kannalta idea ei ollut kovin hyvä. Siksi Michelin alkoi suunnitella leveitä renkaita etupyörissä käytettäviksi: niissä yhdistyvät parempi ajomukavuus, vakaus ja hyvä turvallisuus. Tämän tuloksena markkinoilla on nyt laaja valikoima kulutuspinnaltaan leveitä renkaita, mutta pitää muistaa, että ne ovat myös kalliimpia ja painavampia.
 
Myös antisplash-reunuksella varustetut renkaat ovat suosittuja, ainakin yhtä suuressa määrin ulkonäkönsä kuin vaikutuksensa ansiosta. Tämän ainutlaatuisen Michelin-teknologian ensisijainen tavoite on vähentää roiskeita kuorma-auton ajaessa vesilammikkoon. Antisplash-renkaat ovat samalla leveämmät ja vahvemman näköiset, mistä osa kuljettajista erityisesti pitää. – Antisplash-renkaiden toinen etu on, että auto pysyy puhtaampana ja kunnossapito helpottuu. 
 
Vanteiden vaihtaminen on toinen renkaiden kustomointikeino. Teräs- tai alumiinivanteet, maalatut tai maalaamattomat – nämä seikat eivät vaikuta mitenkään renkaisiin, joten kuljettajat ja omistajat voivat tehdä, haluamiaan ratkaisuja.


Renkaita vahingoittamattomat maalit


Ovatko kädet vapaat renkaiden maalaamisessakin? Melkein. Olet ehkä nähnyt niitä jo pysäköintialueilla: joissakin autoissa renkaiden sivut on korostettu väreillä. Joihinkin renkaisiin on maalattu jopa kuvioita.

Mikään sääntely ei tätä kiellä, mutta Michelin suosittelee varovaisuutta. Miksi? Ajan oloon väriaineet voivat tunkeutua kumiin ja lopulta vaikuttaa sen ominaisuuksiin. – Värilliset renkaat ovat hienoja personointikeinoja, ja ne korostavat auton urheilullista ulkonäköä. Käytettävät tuotteet on silti valittava huolellisesti: ne eivät saa sisältää liuottimia eivätkä rasvoja. Suosittelemme yksinomaan vesipohjaisten maalien käyttöä.
 
Sama pätee renkaiden kiillottamiseen kokoontumisia ja tapahtumia varten käytettäviin puhdistusaineisiin: ne eivät saa vahingoittaa renkaita eivätkä mielellään saa jättää rasvaista pintaa. Mitä sitten pitäisi käyttää? Saatavana on nyt uuden sukupolven ympäristöystävällisiä tuotteita, joilla renkaat saa sädehtimään vahingoittamatta planeettaamme.
 
No niin, siinä se oli. Nyt tiedät kaiken siitä, miten renkaat kustomoidaan täysin turvallisesti!

 

LÄHTEET

* Haastattelu tehty 16.7.2021.

 

Mikä on renkaiden kustomoinnissa in ja mikä out?


memo tyre customisation tips fi

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+