header

Optimoi kokonaiskustannukset (TCO)

Julkaistu 1. lokakuuta 2023 - 3 minuutti(a) luettu

Viime vuosien suurten maailmanlaajuisten tapahtumien seurauksena ajokaluston omistajat kamppailevat inflaation, polttoaineen jyrkästi kohoavien hintojen ja huomattavan raaka-ainehintojen nousun kanssa. Kaikki nämä tekijät nostavat kunkin kuorma-auton kokonaisomistuskustannuksia eli TCO:ta. TCO:n seuranta ja laskeminen on erinomainen tapa varmistaa kalustosi hallinta tulevaisuudessa. On todennäköistä, että lasket sitä jo, vaikka et edes tietäisi asiasta!

Mikä on TCO ja onko sillä merkitystä kaikille kaluston malleille?

Kaluston koosta riippumatta jokainen kaluston omistaja voi hyötyä kokonaiskustannusten (TCO) seurannasta ja optimoinnista liiketoimintakulujensa hallinnassa. Kun ymmärrät TCO:n käsitteen ja määrität sen tarkasti, hyödyt siitä. Vaikka alan laajuista TCO-standardia ei ole olemassa, useimmat kaluston omistajat sisällyttävät laskelmiinsa samat kustannukset.

Lähennä TCO(1)

Kuorma-autosi TCO seuraa useita taloudellisia näkökohtia, joita todennäköisesti jo seuraat muutenkin, kuten esimerkiksi kuljettajien palkkoja, huoltoa, polttoaineiden ja renkaiden hintoja. Kun nämä käyttökustannukset lasketaan yhteen ajoneuvon ostohinnan ja kaikkien muiden ajoneuvoon liittyvien välittömien tai välillisten kustannusten kanssa sen koko elinkaaren aikana, saadaan TCO.

schema zoom in tco graphic tco fi

Miksi yrityksesi pitäisi laskea renkaan TCO?

Vaikka on totta, että renkaat muodostavat vain 5 % raskaan kaluston kokonaiskustannuksista, ne vaikuttavat merkittävästi useisiin muihin alueisiin. Ensinnäkin renkaiden todelliset kustannukset lasketaan yleensä mailien tai kilometrien mukaan tai laskemalla kustakin renkaasta irti saatava kilometrimäärä.

Kun valitset renkaat, joiden ensimmäinen käyttöikä on pidempi ja jotka voidaan urittaa ja pinnoittaa yhä uudelleen, lasket rengaskustannuksia ja siten omistamisen kokonaiskustannuksia. Mutta sen lisäksi markkinoilla, joilla polttoainehinnat vaihtelevat ja ovat normaalia korkeammat, renkailla on ratkaiseva rooli polttoaineenkulutuksen vähentämisessä. Se onkin toiseksi suurin TCO-tekijä.

Siksi useimmissa tapauksissa halvemman renkaan valitseminen edullisemmalla kilometrihinnalla voi maksaa etukäteen vähemmän, mutta panostaminen esimerkiksi korkealaatuiseen renkaaseen, jolla on pienempi vierintävastus, pienentää renkaan kokonaiskustannuksia pitkällä aikavälillä.

Miksi? Koska polttoaineessa ajan mittaan säästetyt rahat ylittävät huomattavasti alkuperäiset säästöt.

Katso mahdolliset säästösi polttoainelaskuristamme!

TCO-analyysi: miten se toimii?

Michelin laskee renkaisiin liittyvän TCO:n seuraavasti: maili- tai kilometrikustannus plus siitä johtuva polttoaineenkulutus. Jälkimmäinen kulu on erittäin tärkeä huomioida.

Esimerkiksi vierintävastuksen kohdalla se, että rengas hidastaa ajoneuvoa, kun se vierii pinnan yli, voi vastata jopa kolmannesta polttoaineenkulutuksesta, joka tarvitaan ajamiseen pisteestä A pisteeseen B. Toisin sanoen mitä suurempi vierintävastus, sitä enemmän polttoainetta tarvitaan ja sitä suurempi kokonaiskustannushinta. Oikean renkaan valinta voi siis vähentää renkaaseen liittyvää TCO:ta jopa kolmanneksella.

Vierintävastukseen vaikuttamisen lisäksi TCO:n huomioon ottaminen investoimalla korkealaatuisiin renkaisiin voi vähentää vikoja, seisokkeja ja niihin liittyviä kustannuksia ja samalla vähentää huolto- ja korjauskustannuksia, jopa parantaa autokannan imagoa.

UKK - Omistuskustannukset

Kuinka TCO lasketaan?

Raskaan kaluston TCO ottaa huomioon seuraavat seikat:

- Kuljettajan palkat

- Ajoneuvon osto- tai vuokrahinta

- Rakenteelliset kustannukset

- Polttoaineenkulutus

- Renkaat

- Huolto ja korjaukset

- Rikkoutumiset

RENKAAN TCO = RENKAAN KUSTANNUKSET + RIKKOUTUMISET + HUOLTO JA KORJAUKSET + RENKAAN VALINNASTA JOHTUVAT POLTTOAINEKULUT

Miksi TCO on tärkeä?

TCO katsoo ajoneuvon tai renkaan ostohintaa pidemmälle ja ottaa huomioon kaikki tekijät, jotka suoraan tai välillisesti vaikuttavat ajoneuvoon liittyviin kustannuksiin koko sen elinkaaren aikana.

Kuka voi hyötyä TCO-analyysistä?

Riippumatta siitä, onko ajossa yksi auto vai tuhansien autojen kalusto, TCO:n säännöllinen seuranta ja analysointi voi auttaa kaluston omistajia valitsemaan kustannustehokkaimmat tarjoukset, määrittelemään sopivimman strategian ja parantamaan liiketoiminnan kannattavuutta.


Lähteet
  • [1] Ducker worldwide report_ VEHICLE MAINTENANCE COSTS & PAINS_ Michelin Community – December 2017
  • [2] TCO:n perusteiden ymmärtäminen - Michelinin asiakirja, P9

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+