post hero banner rolling through

Pyörillä läpi vuosikymmenten

Julkaistu 15. huhtikuuta 2021 - 4 minuutti(a) luettu

Kuka ikinä sanoikaan, että pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, ei tiennyt mitään renkaista! Yli vuosisadan ajan Michelinin innovaatiot ovat olleet muutoksentekijöitä kuljetusalalla. Yhtiön rengassuunnittelu ja teknologia ovat auttaneet kuorma-autoilijoita kuljettamaan turvallisemmin, nopeammin ja tehokkaammin. Lue tärkeimmistä virstanpylväistä historiassamme.

 

post 1908 rolling through

post 1908 img a rolling through

 

Michelin-paripyörä – 1910-luku – © Collection du Patrimoine Historique Michelin

post 1908 img b rolling through

 

Le mille-pattes, tuottaja Daniel Matthieu – 1970 – videokatkelma © MICHELIN – LDD

1908 – hyötykuorma kaksinkertaistuu

Voitko kuvitella rahdin kuljettamista kapeilla puurenkailla? 1900-luvulla se oli alan standardi – siihen asti, kunnes Michelin esitteli ikonisen paripyörän vetoakselilla ja muutti kuljetusalan ilmeen ikuisesti. Pian tämän jälkeen, Berliet M, modernin ajan ensimmäinen kuorma-auto, varustettiin paripyörillä ja sen kuormankantokyky oli jopa 3 000 kg. Vaikka se ei vaikuta suurelta verrattuna nykyajan puoliperävaunuihin, keksintö yli kaksinkertaisti hyötykuorman!

 

 

 

post 1923 rolling through

post 1923 img rolling through

E. Pain -nimisen yrityksen kuorma-auto Clermont-Ferrandissa, Ranskassa. Michelin-paripyörät takana ja ketjuveto. 1920 – © MICHELIN – LDD

 

1923 – hyvästi vanha, tervetuloa uusi

Uudelleenpinnoitus esiintyi Michelinin kaupallisessa aineistossa ensi kerran vuonna 1923. Vanhojen renkaiden kuluneiden urien korvaaminen uusilla pidentää renkaiden käyttöikää – ja kuorma-autoilijoiden budjettia!

 

 

post 1930 rolling through

 

 

1930-luku – kun kumi kohtaa tien

Renkaita ajatellessa mieleen tulevat varmasti suuret, mustat kumirenkaat; mutta itse asiassa renkaan rungon terässäikeet vahvistavat rakenteen. Michelin testaa metallirengasta ensi kerran vuonna 1937. Tämä tarkoitti vähemmän rengasrikkoja ja renkaan tyhjenemisiä. Kuorma-autoilijat pystyivät myös täyttämään renkaat merkittävästi korkeammilla paineilla, joka mahdollisti suuremmat hyötykuormat.

1930-luku oli ensimmäinen aikakausi rengasteollisuudessa, jolloin alettiin suunnitella renkaita erikseen tie-, maasto- ja työmaakäyttöön.

 

 

post 1950 rolling through

post 1950 img rolling through

Elintarvikkeiden kuljetusta vuonna 1950 – © MICHELIN – LDD

 

1950-luku – klassikko keksitään

Tiedätkö, kuka keksi erillisen vetoauton ja puoliperävaunun? Vaikka alkuperästä kiistellään usein (joidenkin mielestä se oli saksalaisten keksintö ja jotkut antavat kunnian liittoutuneille), kukaan ei kyseenalaista sen hyödyllisyyttä! Tätä voitokasta rahtia kuljettavan puoliperävaunun ja moottoroidun vetoauton yhdistelmää nähdään teillä edelleen.

Jokainen kuorma-autoilija tietää, että ratkaisevat tekijät suurten hyötykuormien kuljettamisessa ovat kantavuus, nopeus ja kulutuspinnan kestävyys. Vuonna 1952 Michelin esitteli maailmalle vyörengasteknologian tuomalla markkinoille Michelin X -renkaan. Vahvistettu runko kaksinkertaisti ajoetäisyyden, paransi käsittelyä erilaisilla pinnoilla ja toi merkittäviä polttoainesäästöjä.

 

 

post 1960 rolling through

 

1960-luku – pienempi renkaan sivu, suurempi vanne

1960-luku toimi näyttämönä ”Pilot Series 80” -sarjalle, ensimmäisten matalaprofiilisten kuorma-auton renkaiden esittelylle. Madallettu renkaan sivu teki tilaa suuremmalle vanteelle ja siten tehokkaammille jarruille. Tämä ei lisännyt ainoastaan ajoneuvon yleistä turvallisuutta, vaan suurempi jarrutusteho tarkoitti myös sitä, että pystyttiin kuljettamaan raskaampia kuormia.

 

 

post 1970 rolling through

 

1970-luku – pyyntöjä ja vastauksia

Lisää vetoa! Raskaampia hyötykuormia! Lisää vääntöä! Tätä kuorma-autoilijat pyysivät, ja Michelin vastasi Remix-uudelleenpinnoitusprosessilla. Siinä renkaat pinnoitetaan uudelleen ja 3–4 terässäiekerrosta vaihdetaan – näin renkaan runko hyödynnetään täydellisesti ja asiakkailta säästyy rahaa.

 

 

post 1986 rolling through

post 1986 img rolling through

Mainos raskaaseen kuljetusajoneuvoon tarkoitetusta MICHELIN XZT -vyörenkaasta. 1980 – © MICHELIN – LDD

 

1986 – uusi pienennys, suuri hyöty

Nyt tarkkana, tämä on hieman monimutkaista. Michelin XX oli ensimmäinen hyvin matalaprofiilinen rengas. Vanteen koon pysyessä samana matalampi renkaan sivu vähensi pyörän kokonaiskorkeutta. Tämä tarkoitti, että puoliperävaunun kuljetustilaa voitiin suurentaa lisäämättä vaunun kokonaiskorkeutta. Suurempi rahtitilavuus lisäsi kuljetustehokkuutta. Lisäksi matalampi painopiste paransi ajoneuvon vakautta.

 

 

post 1995 rolling through

post 1995 img rolling through

Japanilainen mainos ”vihreästä renkaasta”. 1992 – © Collection du Patrimoine Historique Michelin

 

1995 – kohti ekologisempaa suuntaa

Kun polttoainehinnat 1990-luvulla nousivat, Michelin auttoi kuorma-autoilijoita vähentämään polttoaineenkulutusta uudella innovaatiolla: ensimmäisellä vihreällä renkaalla. Energy, sarja matalan vierintävastuksen renkaita, oli Michelinin ensimmäinen sitoumus kestävään liikkuvuuteen – mutta ei suinkaan viimeinen!

 

 

post 2000 rolling through

2000-luku – vanha klassikko uusiksi

Uuden vuosituhannen myötä tuli (ei niin) uusi rengaskonsepti. Michelin vaihtoi ikonisen paripyöränsä johonkin aiemmin nähtyyn: yksittäiseen renkaaseen. Uusittu, leveämpi X-One-rengas, jossa oli kaksi sivua neljän sijaan, paransi merkittävästi vakautta, vähensi vierintävastusta ja auttoi kuorma-autoilijoita lisäämään hyötykuormaa.

 

 

post 2016 rolling through

2016 – luokan A renkaat kaikille akseleille

Aivan kuten jääkaapeilla ja muilla kodinkoneilla, myös renkailla on ympäristöluokitusjärjestelmä. Vuonna 2016 Michelin julkisti huippuluokan AAA-renkaan. Ensi kertaa luokan A rengas oli saatavilla kaikille akseleille: ohjaavalle akselille, vetoakselille ja vaunun akselille. Luokituksen ansaitakseen Michelinin oli suunniteltava rengas, jonka vierintävastus oli hyvin pieni ja joka siten vähensi huomattavasti hiilidioksidipäästöjä. Samalla, kun Michelin pyrki kohti pientä vierintävastusta, se varmisti, että AAA-luokitus ei vaikuttanut muihin olennaisiin suorituskykyominaisuuksiin, kuten märkäpitoon ja rengasmeluun.

 

 

post 2020 rolling through

post 2020 img rolling through

Vetypolttokennolla varustettu kuorma-auto – uusi innovaatio – © MICHELIN 2020 – LDD

 

2020-luku ja eteenpäin

Sähkö- ja vetykäyttöisten ajoneuvojen määrän kasvaessa Michelin on tehnyt kovasti töitä valmistautuessaan suureen energiasiirtymään. Monia uusia innovaatioita ja teknologioita on kehitteillä ja valmiina esiteltäväksi... pysy kuulolla!

You are using and outdated Web Browser..

You are using a browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intended. This may result in strange behaviors when browsing round.

Use or upgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website

Firefox 78+
Edge 18+
Chrome 72+
Safari 12+
Opera 71+